Novo u artofraw ponudi, Vis a Vis Slastičarna, Tomićeva, Zagreb 03.2015

Indigo hrana za Indigo klince – strast za životom i okusima

mr.sc. Darko Jurić

photo[4]

 

Prošlo je skoro 30 godina i još sam jednako strastven što se tiče zdravog načina življenja i prehrane. Čini mi se da čim se malo opustim da je to vrh, što se tiče prehrane, a ono me život testira sa novim načinima i idejama. Što je i na neki način neizbježno kada živiš život a ne samo plutaš kroz njega. Sječam se početaka, mog otpora i razloga zašto sam se uopče upustio u ovu priču. Od mojih želučanih boljki pa do protestiranja ispred Njujorškog sveučilišta gdje su se radili eksperimenti na životinjama. Na neki način i ja sam bio i postao taj glas koji je dio buke koju stvaraju oni kojima je stalao da se ne ubija i maltretira da bi preživjeli. Puno toga se promijenilo od mojih početnih koraka, akademskih koraka pa do vlastitog restorana, proizvodnje i konzulting priće. Cilj je bio pokušati promijeniti svijest ljudi, koji su voljni, kroz zdravu prehranu i zdraviji način življenja i promijeniti topografiju u gastro svijetu. Dolaze neki novi klinci koji hoće ponovo one zaboravljene namirnice, okuse i teksture. Oni osiječaju da ih indokrinirani načini ne zanimaju te jednostavno hoče nove kombinacije koje ne zatupljuju um, spuštaju nivo energije, ili ih čine nekreativnim i bolježljivijim. Pričam o klincima koji su Indigo klinci. Koje uzbuđuju oni tz. “kuhari” koji to rade sa ljubavljeu prema sebi i ostalim živim bićima, gdje nema mjesta za ubojstva i masakar. Oni vide i osijećaju da bez ovakvog pogleda i pristupa svijet če se i dalje nastavljati uništavati i za njih jednostavno rečeno, neče biti budučnosti. Ja se odlučno i sigurno penjem na njihov vlak i ne interesira me da imam išta sa ovim gastro svijetom do sada punim procesiranih namirnica, koje su masakrirane termičkom obradom ili smrzavanjem naizmjenice, a da ne spominjme kemikalije koje te iste namirnice sadrže i koje na kraju završe u našim tkivima pa to nazivamo tumorima. Današnja djeca nonšalantno pričaju svojim roditeljima o svojim noćnim putovanjima po svemiru u astralnom tijelu, gdje naravno neki roditelji na to gledaju sa skepsom a druge pak to ne iznenađuje. Njih nazivaju Indigo ili kristalna djeca. Ovo su fenomeni koji su posljednje vreme postali svakidašnjica.

Stara predviđanja Maya se ostvaruju, pogotovo nakon 2012. godine kada se dogodio tz. veliki prelaz. Od tada neki od nas imaju priliku živjeti u 4D svetu, no prilika se odnosi samo na one čiji se um proširio na bitno drugačiji nivo – na Indigo decu a i na odarsle koji su spremni za to. Ovako svijesna bića konzumiraju Indigo hranu. Indigo hrana je svijesna hrana koja nas hrani na staničnoj razini, a ne crpi nas. Za neke je to vegetarijanska ili veganska hrana, paleo, raw/sirovo ili anti-kandida hrana. Naša tijela su jedinstvena kao i okolina u kojoj boravimo. Zbog toga je na nama je da pronađemo najadekvatniji način prehrane za nas. Ali više nema mjesta za onu staru priču da bez namirnica životinjskog podrietla (meso, riba, piletina, jaja, mlječni proizvodi) nečemo preživjeti. Poslje svega ja sam živjeći dokaz da je to neistinito. Ključne riječi za indigo hranu su ekološko, sezonsko, lokalno, živo ili sirovo, ne genetski modificirano, hranjeno na pašnjacima i samoniklo. Hrana poput mlječnih proizvoda i procesuiranih namirnica (tz. bijela hrana) bit trebali izbjegavati kakda god je to moguće.

Probajte napitak od badema, kokosa ili nepasterizinano kravlje ili kozje mlijeko ako ste tek poćeli eksperimentirati sa vegetarijenskom prehranom. Podržavajte lokalne proizvođače ili počnite vlastiti vrt, makar to bio vaš balkon. Konzumirajte jela puna boja i svježe sokove umjesto obojenih flaširanih napitaka koji nemaju ni trunku života u sebi.   Jedite jestivo cvijeće, samoniklo bilje, bobice, sjemenke i kelj. Indigo hrana je početak vašeg svijesnog življenja. Naš tanjur je statistički gledano opasniji od automobila, imajuči na umu koliko osoba pogine u saobračaju godišnje a koliko osoba umre od bolesti koje imaju direktnu povezanost sa prehranom. Zamislite koliko života je moguće spasiti jednostavnim promjenama u prehrani. Zaronite dublje u sebe i pitajte se istinska duhovna pitanja poput; Koja su to jela koje nas čine zdravijima? Koje su to namirnice koje nam omogučavaju da imamo čistiji um? Koji način prehrane nam pomažu za imamo manje bora ili smanjuju krvni tlak bez ljekova i lječnika? Svakim danom nam je data prilika da se promijenimo iznutra prema van jer intervencije izvana su večinom kozmetička riješenja. Ako čemo se promijeniti onda nam je to prilika danas a ne sutra. Večina restorana danas servira masakrirana jela, jela koja su pripremljena pod stresom onih koji ih pripremaju i serviraju. Prvo namirnicu stavimo u vrelu voda a minut poslje u skoro zaleđenu vodu i sve u interesu zadovoljavanja količine, vremena i strukture. To serviraju oni koji su pod pritiskom okruženja gdje rade i za koga rade (ovo znam iz prve ruke jer sam radio taj posao godinama). Kaže se da ne bi trebali vjerovati kuharu koji je mršav, međutim mislim da je došlo to vrijeme za promjenu i da više ne možemo vjerovati kuharu koji je pretil, pati od visokog krvnog tlaka ili visokog šećera u krvi. Vrijeme je da počnemo vjerovati “kuharu” koji je “mršav” i svijestan sebe, po mogučnosti na Indigo hrani. Sastojci poput molekule sreće, ljubavnog dodira, svemirske prašine, mjesećeve mjene će se uskoro prodavati na našim tržnicama.

photo[9]photo[12]photo[14]photo[11] photo[10]

photo[18]
photo
photo[6]photo[15]photo[13]